Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kıraç topraklar için geliştirilen ilk kez Çal ilçesine bağlı Belevi Mahallesi’nde ekimi yapılan ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ buğday çeşitlerinde hasat yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kıraç topraklar için geliştirilen ekmeklik ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen buğday tohumları geçen yıl aralık ayında ilk kez Çal Belevi Mahallesi’ne 10 dekarlık alana mibzerle ekilmişti. Kontrolleri il tarım ve ilçe tarım müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan buğday çeşitlerinin sap ve başak boyu istenilen seviyeye ulaştı. Bölgeye adapte oldukları tespit edilen tohumların hasadı yapıldı.
İki farklı tohumun deneme amaçlı ekiminin yapıldığını ilk kez bölgede ekimi yapılan tohumlardan istenilen kalitede ürünün hasadının yapıldığını anlatan Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, “Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ buğday tohumları bölgemizde deneme ekimleri yapıldı. Bu deneme ekimleri sürecinde gördük ki bu yerli ve milli tohumlar kurak ve geçiş dönemi iklim olan bölgelerde çok başarılı. Ekimden ve bu hasat dönemine kadar incelediğimizde aşırı yağışlar olmasına rağmen diğer tohum türlerine göre ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ tohumları hem dayanıklı boyu uzun olması nedeniyle verim kaybına uğramamıştır.
Hasat döneminde de yapılan ölçümlerde Taner ve Selçuk tohumlarının verim düzeyini belirten 400-450 kilogram aralıklı dekar başına aralıklı ürünlerimiz aynı ürünü aldık ve buda çok başarılı bir uygulama oldu bu nedenle bölge çiftçilerine ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ tohum buğday tohumlarının ekilmesini öneriyoruz.” Dedi