TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, ‘Siyasi iktidarın yoksullukla mücadelede etkin bir programı olmaması yaşam hakkı ihlallerine dek varan hak gasplarıyla sonuçlanıyor’ dedi.
TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardım verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında, aşırı yoksulluk çeken hane sayısının 3 milyon 615 bine yükseldiğini söyledi. Yurttaşlara yönelik anketlerin çarpıcı sonuçlarının hayat pahalılığı, işsizlik ve kaygı olmasının sosyal patlama riskiyle karşı karşıya olduğumuzu açık ve net ortaya koyduğuna dikkat çeken TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Sosyal devlet, sosyal hak, sosyal yardım, sosyal adaletsizlik, sosyal dayanışma tanımlarının ve yoksul ile ihtiyaç sahibi kavramlarının yeniden çok boyutlu olarak ele alınması acil ve zorunlu.
Ülkemizde bir haneye ayda 5 emekli maaşı girse bile 37 bin 974 TL’lik yoksulluk sınırına ancak ulaşılabiliyor. Dört kişilik bir ailede üç kişi asgari ücretle çalışıyor olsa bile 38 bin TL’lik yoksulluk sınırını yakalayamıyor. Temmuzda 8077 TL seyyanen zamla 22 bin TL’ye çıkartılan en düşük memur maaşı dahi yoksulluk sınırının 16 bin TL altında kaldı. Açlık sınırı yılbaşından buyana yüzde 40, yoksulluk sınırı ise yüzde 30 oranında arttı” dedi.
Haneler ışıksız
Devletten yardım alan hane sayılarının her geçen yıl arttığına dikkat çeken TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, “Aşırı yoksulluk sınırının altında kalan yurttaşların dahil edildiği Türkiye Aile Destek Programı’na yönelik rapora göre; 2022 yılında 2,5 milyon olan program kapsamına alınan hane sayısı, Haziran 2023 itibarıyla 3 milyon 615 bin 670’e yükselmiştir. 2019 yılında 1 milyon 343 bin 109 hanenin elektrik faturası sosyal yardım ile ödenirken 2021 yılında elektrik tüketim desteği alan hane sayısı 1 milyon 791 bin 200’e yükselmiştir. Bakanlığın elektrik tüketim desteği kapsamında yardım yaptığı hane sayısı 2022 yılında ise kayıtlara, 3 milyon 690 bin 582 olarak geçmiştir. Haziran 2023 itibarıyla ise ışığı ancak sosyal yardım ile yanan hane sayısının 4 milyon 141 bin 991 olduğu ortaya konulmuştur. Bir araştırma şirketinin, Türkiye Siyasi Gündem Temmuz 2023 araştırmasının sonuçlarına göre; “Bugün Türkiye’nin en önemli sorunu ne?” ve “Sizce bugün Türkiye’nin sorunlarını hangi parti çözer?” sorularına verilen yanıtlarda ‘Türkiye’nin en önemli sorunu’ yüzde 68,6 ile “hayat pahalılığı” oldu. İşsizlik 5,2 olurken ‘sorun yok’ diyenlerin oranı sadece 1,4 olarak gerçekleşti. Başka bir araştırma şirketi tarafından yapılan ‘Türkiye Siyaset Paneli Ekonomik Krizin Vatandaş Üzerindeki Etkileri’ konulu araştırmaya göre yurttaşların yüzde 67’si hayat standartlarını kaybetmekten büyük korku yaşıyor.” Dedi