72 milletvekilinin imzası ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilen sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren yeni kanun için tepkiler yükseliyor. Denizli Mimarlar Odası yazılı açıklama yaparak; “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi’nin geri çekilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Denizli Mimarlar Odası sokak hayvanlarının uyutulmasını dair yaptığı yazılı açıklamada; Hayvanları Koruma Kanunu Hayvanları Korumalıdır. Hayvanları Koruma Kanununda yapılamasınadair Kanun Teklifi’nin geri çekilmesini talep ediyoruz” denildi.
Kentleşme süreci ile kentlerin bir parçası olan “sokak hayvanları” kimi zaman kentlerden “temizlenmek” istense de kentin bir bireyi oldukları ve her birey kadar yaşam haklarının bulunduğu yadsınamaz bir gerçektir. İnsan hakları ve çevre hakları kadar hayvan hakları da kentli için önemli bir mücadele alanıdır. Sokakta yaşayan hayvanlarla yüzlerce yıldır süregelen “ortak yaşam kültürü”, yaşamımızın ve toplumsal belleğimizin ayrılmaz bir parçasıdır.
“Yasanın kabul edilmesini etik değildir”
Açıklamada; yasa önerisinin bilimsel bir karşılığı olmamasının yanı sıra hiçbir vicdani ve etik değere de sığmadığı vurgulandı.Meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının bütün itirazlarına ve toplumsal tepkiye rağmen 72 milletvekilinin imzası ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmesini üzüntüyle takip ettik.
Bu süreçte yasa önerisinin gerekçelerinin gerçeği yansıtmadığı uzmanlarca ortaya konmuş ve çözüm önerisi olarak sunulan yaklaşımın bilimsel bir karşılığı olmamasının yanı sıra hiçbir vicdani ve etik değere de sığmadığı görülmektedir.
“Yasa çekilmese yeni sorunlar çıkacaktır”
Yasayı hazırlayanların ifade ettiği sayıya göre 4 milyon sokak hayvanının toplatılarak barınaklara hapsedilmesi ve muğlak ifadelerle keyfi olarak öldürülmelerinin yolunu açan bir düzenlemenin sorunları anlayıp çözmek yerine büyüteceği ve yeni sorunlar ortaya çıkaracağı açıktır.
“Belediyeler görevlerini yapmıyor”
Hayvanları Koruma Kanununa göre her belediyenin hayvan bakımevi kurması zorunlu olduğu halde, 20 yıl içerisinde ülkemizde yalnızca 322 hayvan bakımevinin kurulmuş olduğu düşünüldüğünde sayısı milyonları bulan sokak hayvanlarının toplatılarak kapatılacağı bakımevlerinin 4 yılda tesis edilmesi gerçekçi ve sürdürülebilir değildir. Ancak bu yasal düzenleme ile birlikte bir yandan milyonlarca hayvanın katli bir yandan da bakımevi yerleşkeleri gerekçesiyle orman arazilerinin yapılaşmaya açılması da söz konusu olacaktır.
“Yasa geri çekilsin”
Yasanın geri çekilerek telafisi mümkün olmayan bu hatadan dönülmesini; meslek örgütlerinin ve süreçteki gerçek paydaşların yol göstericiliğinde, akla ve vicdana uygun bir planlama ile doğru tespit edilmiş sorunlara bilimsel ve etik çözümler üretilmesini talep ediyoruz.