Her yıl 22-29 Nisan haftası dünyada Primer İmmün Yetmezlik haftası olarak kutlanmaktadır. PAÜ Hastanesi olarak açık alanda balonlar uçurarak etkinlik düzenlenerek çocuklarımız sevindirildi.
Pamukkale Üniversitesi Çocuk Allerji ve İmmünoloji BD Öğr. Üyesi Doç Dr Ebru Arık Yılmaz haftayla ilgili açıklamalarda bulundu ; Primer İmmün Yetmezlikler, ailesel veya doğuştan gelen bazı bozukluklar nedeniyle bağışıklık sistemimizin gerektiği gibi çalışamadığı bir grup hastalıktır. Bebeklik veya çocuklulukta hatta erişkin dönemde bile belirti gösterebilir. Vücudumuzun savunma sistemindeki bu bozukluklar nedeniyle kişi mikroplarla yeterince savaşamaz ve diğer insanlara göre daha sık ve ağır enfeksiyonlar geçirebilir. Hatta geçirdiği bu enfeksiyonlara veya yapılan aşılara karşı kalıcı bağışıklık yanıtı dahi oluşturamayabilir. Hastalık erken tanınıp tedavi edilmezse maalesef birçok organda kalıcı hasar bırakabilir ve ölümcül olabilir. Ancak günümüzde bu hastalıkları erken tanımak ve tedavi edebilmek mümkün. Bu nedenle bağışıklık eksikliği düşünülen hastalarımızın vakit kaybetmeden ilgili merkezlere ulaşmaları çok önemli. Bir çocuk veya erişkin, başka bir nedeni olmadan yılda 4 veya daha fazla kulak iltihabı, 2 veya daha fazla sinüzit veya zatürre geçiriyor veya tekrarlayan, tedaviye dirençli, ağır enfeksiyonlar geçiriyorsa, cilt veya iç organlarda tekrarlayan apse oluşumları, tedaviye rağmen geçmeyen mantar enfeksiyonları varsa, başka nedenle açıklanamayan lenf bezi ve dalak büyümesi varsa, ailesinde bağışıklık eksikliği varsa veya küçük yaşta nedeni bilinmeyen bir kardeş ölümü varsa bağışıklık eksikliği olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Bağışıklık eksikliği tanısı kan tetkiki ile konulmaktadır. Bu testler çoğu hastanede yapılabilecek türden testler olup daha ileri testler için çocuk veya erişkin immünoloji uzmanlarının bulunduğu merkezlere başvurulmalıdır.
22-29 Nisan haftası dünyada Primer İmmün Yetmezlik haftası olarak kutlanıyor. Biz de Pamukkale Üniversitesi Çocuk Allerji İmmünoloji Bilim Dalı olarak Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneğimizin de katkılarıyla bir etkinlik düzenledik. Tedavi altında olan hastalarımız ve aileleriyle gökyüzüne rengarenk balonlar uçurduk. Uçurduğumuz her bir balonun bağışıklık eksikliği olan çocuklarımız için bir umut olmasını diledik. Dilerim birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de bu hastalıkları daha erken tanımamızı sağlayan yenidoğan tarama programları başlar ve böylece daha çok yavrumuzu hastalık ilerlemeden tedavi edebilme şansına sahip olabiliriz.