Denizli’de mevsim normallerinin üzerinde seyir eden hava sıcaklığı, bilinçsiz avlanma nedeniyle verimle tarım arazilerini fareler bastı. Ekili tarım ürünlerine büyük zarar veren fare zararlısına karşı üreticiler zirai mücadele başlatsa da sonuç alınamadı. Gelen fare şikâyetleri üzerine Pamsolar Enerji, ‘Fare Kovar’ ismi verilen cihazı satışa sundu.
Denizli’de son dönemde havanın ılıman gitmesi ve kış soğuklarının bir türlü gelmemesi tarım arazilerini farelerin basmasına neden oldu. Başta Çal, Baklan, Acıpayam ilçeleri olmak üzere diğer ilçelerde de fare popülasyonunun yüzde 500 arttığı öğrenilirken, tarım alanlarının büyük zarar gördüğü ifade ediliyor.
Buğday ve arpa tarlaları tehdit altında
Fare zararlısından etkilenen ilçelerde özellikle yonca ve hububat ekili alanları tarla fareleri bastı. Arpa, buğday, yulaf gibi bitkilerin toprağın altında köklerine, toprağın üstünde de yaprak ve gövdelerine zarar veren tarla farelerinin sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağından endişe ediliyor.
Şikâyetler arttı
İlçelerde hububat üretimi yapan çiftçilerden tarla faresi istilasıyla ilgili yoğun şikayetler aldıklarını anlatan Pamsolar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan, en son güneş tarlalarında panellerden ana hatta enerji taşıyan kablolara da tarla fareleri tarafından zarar verildiğini ve güneşten elektrik üreten güneş tarlalarında binlerce liralık maddi hasarın ortaya çıktığını söyledi.
Cihaz satışa sunuldu
Tarla farelerinden ekili tarım arazilerini korumanın zirai yolla mümkün olmadığının ortaya çıkmasıyla birlikte ‘Fare Kovar’ ismini verdikleri güneşten ürettiği elektrikle çalışan cihazı satışa sunduklarını anlatan Pamsolar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan, cihazın yaydığı frekansla 500 metre karelik alanda fare zararlısına karşı etkili olduğunu söyledi.
Denendi testlerden geçti
Müşterilerinden fare zararlısının yüzde 500 arttı, yönünde yoğun şikâyetler gelmesiyle birlikte ‘Fare Kovar’ cihazı test edip, denemelerinin yapıldığını anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan, ‘Yağmur yağışları güzel olunca ilçelerde ekinlerin, arpanın çıkışı da iyi olmuş. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinden yüksek olunca fareler de boş durmamış. Bazı tarlalarda büyük zararlar var. Çiftçilik yapan müşterilerimizden de bize fare zararlısıyla ilgili çok şikayet geldi. Çiftçilerimizi en kolay yoldan fare zararlısından kurtaracak cihazımızın testlerini ve denemelerine yaptık. Olumlu sonuçlar alınca da satışına başladık’ dedi
Cihaz kendi enerjisini, kendisi üretiyor
Satışa sunulan Fare Kovar cihazın üzerindeki panel sayesinde güneşten aldığı enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, lityum, iyon akülerle depoladığına dikkat çeken Yalçın Kaplan, ‘Şu an için çiftçinin gündem maddesi tarla fareleri. Fareler bitkiye zarar verdiği için çiftçilerimiz endişeli. Bu yıl tarla faresi zararlısında yüzde 500 artış var. Çiftçimiz zehirli buğdayı alıp fare deliklerinin önüne bırakıyor ama bu çözüm değil. Tarla faresi zararlısının çözümü bu cihazda” dedi
Cihazı tanıttı
Pamsolar teknolojinin yeri ürünü ‘Fare Kovar’ cihazının da uygulamalı tanıtımını yapan, Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan, ‘Bu cihazımızı fare kovar olarak isimlendiriyoruz. Geliştirilen cihazın sapını yaklaşık 30 santimetre toprağın içine sapladığımız da düğmesinden açtığımızda cihaz devreye girmiş oluyor. Üzerindeki güneş enerji panellerinden elektriğini alıyor. Üzerindeki lityum iyon akülerle birlikte biz bunu satıyoruz. Kurulumu çok basit 500 metre kare alanı koruyoruz. Firma olarak güneş enerji santrallerine hizmet veriyoruz. Kabloları korumak için böyle bir cihazı Denizli ye getirdik. Testlerini yaptık. Başarılı olduk bu cihazı size tanıtmak istedik’ dedi