enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpdenizli haberdenizlikazaiyi partideva partisitdp
DOLAR
34,4233
EURO
36,4114
ALTIN
2.839,35
BIST
9.469,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
21°C
Denizli
21°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Açık
19°C

PAÜ’de Mobil Aşı Uygulaması ile PAÜ Öğrencileri ve Personeli Aşılandı

PAÜ’de Mobil Aşı Uygulaması ile PAÜ Öğrencileri ve Personeli Aşılandı
talip gsm
10.01.2022 12:46
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde tamamen ücretsiz hizmet veren Denizli’nin ilk ‘Erişkin Aşı Merkezi’nde başlayan mobil aşı uygulaması ile yaklaşık 3 bin PAÜ personeli ve öğrenciler aşılarını oldu.

2021 yılında Covid-19 aşılarının kullanıma girmesiyle birlikte erişkin aşı merkezlerinin önemi ve hassasiyeti anlaşılmış ve tüm dünyada uygulanan kılavuzlar, Sağlık Bakanlığı’nın önerileri ve bilimsel veriler dikkate alınarak, standardize edilmiş kılavuzlar ve formlar eşliğinde, merkezimizin kadrosu güçlendirilerek, günde 2 bin kişiye hizmet verir hale getirildiğinin bilgisini vererek sözlerine başlayan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğba Sarı, Covid-19 aşılarıyla birlikte aşıların en koruyucu sağlık müdahalesi olduğunun ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Doç. Dr. Sarı PAÜ Erişkin Aşı Merkezi ile ilgili şunları kaydetti: “Şu anda hastane içerisinde çocuk aşı polikliniği, öncelikle 65 yaş üstü kişiler, kanser hastaları, kronik hastalığı olanlar (kronik böbrek yetmezliği, KOAH, kalp yetmezliği, romatolojik hastalıklar, kan hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları, dalak yetmezliği ya da yokluğu), gebeler, organ nakil alıcıları, yüksek riskli teması olanlar (kan, cinsel, vücut sıvıları ile temas gibi) olmak üzere tüm erişkinler için erişkin aşı polikliniği ve hastane girişinde sadece COVİD-19 aşılarının yapıldığı aşı polikliniği olmak üzere toplam 3 adet aşı merkezi bulunmaktadır.”

Doç. Dr. Sarı: “Omicron varyantıyla birlikte, Covid-19 aşılarında hatırlatma dozu yapılması gerekli hale gelmiştir”

“2021 yılı sonunda dünya gündemine giren, Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika’da Covid-19 vaka sayılarının hızla artmasına, Amerika’da günlük vaka sayısının 1 milyona ulaşmasına neden olan Omicron varyantıyla birlikte; Covid-19 aşılarında hatırlatma dozu yapılması gerektiği, Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından önerilmiştir. Ayrıca bu varyantın bulaşıcılık özelliğinin çok yüksek olduğu ve pandemi yönetiminde en önemli ilke olan “en kötüsüne hazırlıklı olma” açısından bütün ülkelerin bir an önce tedbirlerini alması gerektiği bildirilmiştir. Bilindiği üzere pandeminin seyri boyunca, birçok endişe verici, farklı varyantla karşı karşıya kalınmıştır. Bütün bu varyantlar, özellikle aşılanma oranlarının düşük, vaka sayılarının yüksek olduğu Afrika, Brezilya, Hindistan vb. bölgelerden bildirilmiştir. Son derece bulaşıcı olan ve dünyada baskın varyant haline gelen Omicron varyantının da aşısız ve bağışıklığı baskılanmış olan bir hastada etken olarak ortaya çıktığı ve tüm Dünya’ya yayıldığı göz önüne alındığında, ileride aşılara dirençli, daha bulaşıcı, daha ölümcül virüslerle karşılaşmamak için herkesin bir an önce aşılanmasının ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmüştür.”

“Mobil Aşı Uygulaması ekiplerimizle fakültelere gidilerek yerinde aşı uygulaması yapılmış ve aşı merkezi ile birlikte yaklaşık 3 bin PAÜ personeli ve öğrenciye aşı yapılmıştır.”

“Omicron varyantının ülkemizde de görülmeye başlandığı, Sağlık Bakanımız tarafından açıklandıktan sonra 2021 yılının son haftalarında ülkemizde haftalık vaka sayımız 100 bin’de 186’dan, 100 bin’de 343’e yükselmiştir. Üniversitemiz bünyesinde de Covid-19 vaka ve temaslı sayıları takip edilmektedir. Omicron varyantının ülkemizde görülmeye başlanmasıyla birlikte tüm Üniversiteye Omicron varyantı nedeniyle hatırlatma dozunun önemi duyurulmuş, 2021 yılının son iki haftasında hem aşı merkezinde hem de 4 adet mobil aşı ekibiyle fakültelere gidilerek yerinde aşı uygulaması yapılmış ve yaklaşık 3 bin PAÜ personeli ve öğrenciye aşı yapılmıştır. İlçelerde bulunan yüksekokullar da ilçe sağlık müdürlükleri ile görüşerek personel ve öğrencilerinin hatırlatma dozu aşılarını yapmışlardır.”

“Aşılamayla oluşacak istenmeyen etkilerin görülme oranı, aşılanmama halinde meydana gelecek hastalıkların neden olduğu sakatlık ve ölüm olasılığı ile karşılaştırılamayacak kadar düşüktür.” “Omicron varyantı ile ilgili en büyük endişe hızlı bulaşıcı olmasıdır. Norveç’te bir kişinin 117 kişiyi, Avusturalya’da bir kişinin 150 kişiyi enfekte edebildiği ile ilgili makaleler bildirilmiştir. Bu bağlamda maske, mesafe, hijyen ve havalandırma çok daha önemli hale gelmiştir. Özellikle bez maske kullanımından kaçınılması, yüze tam oturan maskelerin seçilmesi önemlidir. Hastaneye yatış ve ölümü azalttığı bildirilen molnupiravir ve pakslovid gibi ilaçlar henüz ülkemizde kullanıma girmemiştir. Ancak hastaneye yatışı ve ölümleri engellediğini bildiğimiz etkili aşılarımız mevcuttur. Ülkemizde üç çeşit aşı mevcuttur. Sinovac aşısının Omicron varyantına etkinliği ile ilgili çelişkili sonuçlar bulunmaktadır. Biontech aşısının Omicron varyantına etkinliği %75 olarak bildirilmiştir. Turcovac aşısının Omicron varyantına etkin olduğu açıklanmıştır. Son 3 ay içerisinde mutlaka bu üç aşıdan biri ile hatırlatma dozu yaptırılması, özellikle 65 yaşın üzerinde olanlar, bağışıklık yetersizliği olanlar (hastalık veya ilaca bağlı), altta yatan ciddi hastalığı olanlar (böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği vb.) ve yüksek miktarda virüsle karşılaşma riski olan kişiler (sağlık çalışanları) için büyük önem taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki; aşılar, doğrudan ve dolaylı etkiyle birçok hastalığın oluşmasını ve yayılmasını engelleyen son derece güvenilir biyolojik ürünlerdir. Aşılamayla oluşacak istenmeyen etkilerin görülme oranı, aşılanmama halinde meydana gelecek hastalıkların neden olduğu sakatlık ve ölüm olasılığı ile karşılaştırılamayacak kadar düşüktür

 grafiktasarım
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.