enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpdenizli haberdenizlikazaiyi partideva partisitdp
DOLAR
34,4222
EURO
36,3762
ALTIN
2.835,85
BIST
9.448,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
20°C

7-14 Şubat Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası

7-14 Şubat Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası
talip gsm
14.02.2022 17:01
A+
A-

PAÜ Hastanesi sergi salonunda Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özban, PAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek Bor Küçükatay, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Başkanı ve Çocuk Kardiyoloji BD Başkanı Prof. Dr. Dolunay Gürses, Öğretim Üyeleri, çocuklar ve aileleri katıldı.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Dolunay Gürses şunları söyledi ;  Doğumsal Kalp Hastalıkları doğumsal anomaliler içerisinde en yaygın görülen hastalıklardır. Tüm canlı doğumların %1’ini oluşturur. Ülkemizde her yıl 1,5 milyon canlı doğum olduğunu düşünürsek her yıl yaklaşık 15.000 bebek doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır. En yaygın görülen doğumsal kalp hastalıkları deliklerdir. Bu hastalıkların büyük çoğunluğu erken teşhis ve zamanında müdahale ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Erken tanı bebek doğunca yapılan fizik bakı ve pulse oksimetre taramalarıyla yapılabileceği gibi, anne karnında gebeliğin 18-22. Haftaları arasında yapılan fetal ekokardiyografi ile de koyulabilir. Bir bebekte emme sorunu, emerken yorulma, terleme, özellikle ağız çevresinde ve dudaklarda morarma, hızlı nefes alıp verme, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kilo alma, duraklama ve büyüme geriliği varsa doğumsal kalp hastalıkları açısından uyanık olunmalı ve ayrıntılı değerlendirme için anne ve babaların çocuk kardiyoloji merkezlerine başvurmaları gereklidir.

“Amacımız çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak, erken tanı ve tedavi olanağı sağlamak amacıyla farkındalık yaratmak

Doğumsal kalp hastalıkları erken tanı ve zamanında yapılan tedavi ile büyük oranda düzeltilebilmektedir. Bu bebeklerimiz tamamen sağlıklı bir hayat sürebilmektedir. Ancak tanıda gecikme doğal olarak tedavide gecikmeye neden olmakta ve sağlıklı hayat olanağının ortadan kalkmasına yol açabilmektedir. Bu etkinlikle amacımız çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak, erken tanı ve tedavi olanağı sağlamak amacıyla farkındalık yaratmaktır. Tüm çocuklarımızın sağlıklı bir birey olarak hayatlarını sürdürmeleri dileğiyle, 7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftamız kutlu olsun dedi.

Dekan Prof. Dr. Melek Bor Küçükatay da yaptığı konuşmasında erken teşhisin önemini vurguladı.

Başhekim Prof. Dr. Selçuk Yüksel ise; etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek bütün ailelerin bu konuda dikkatli olmalarını söyledi ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Etkinlik çocuklarımızın söyledikleri şarkılar, şiirler ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 grafiktasarım
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.