enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpdenizli haberdenizlikazaiyi partideva partisitdp
DOLAR
34,4209
EURO
36,4392
ALTIN
2.840,87
BIST
9.476,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
18°C
Denizli
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
15°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
19°C

Beyaz Kod Verilerinin Açıklanmamasının Gerekçesi Nedir?

Beyaz Kod Verilerinin Açıklanmamasının Gerekçesi Nedir?
talip gsm
08.07.2022 13:03
A+
A-

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesiyle yeniden gündeme gelen sağlıkta şiddet olaylarını Meclis gündemine taşıdı. Öztürk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Son yıllarda Beyaz Kod verilerinin açıklanmamasının gerekçesi nedir” diye sordu.

Yasin Öztürk, kardiyoloji uzmanı doktor Ekrem Karakaya’nın görev yaptığı Konya Şehir Hastanesi’nde bir hasta yakını tarafından silahla vurularak öldürülmesiyle yeniden gündeme gelen sağlıkta şiddet olaylarıyla ilgili, Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bugün TBMM’ye soru önergesi verdi. Öztürk, önergesinde şunları kaydetti:

Ülkemizde son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarında yaşanan artış kabulü mümkün olmayan boyutlara ulaşmış durumdadır.

                6 Temmuz 2022 tarihinde Konya Şehir Hastanesi’nde, görev yaptığı esnada müdahale ettiği hastanın yakını tarafından silahlı saldırıya uğrayan Dr. Ekrem Karakaya’nın hayatını kaybetmesi bardağı taşıran son damla olmuştur.

                Hastanede hasta/hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek, fiziksel, sözel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesi amacıyla Beyaz Kod alarm sistemi kurulmuştur.

                Beyaz Kod çerçevesinde, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davalar kayıt altına alınmakta ve takibi yapılmaktadır.

                Beyaz Kod’un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır.

                Hukuki Yardım ve Beyaz Kod Uygulaması Genelgesinde, “Beyaz Kod kullanıcıları tarafından, uygulamada paylaşılmış olan bilgiler, kişilerin onayı dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük altında bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile hiçbir nedenden ötürü paylaşılmayacak ya da verilmeyecektir” denilmekte birlikte, “Ancak bu bilgilerin kişisel bilgilerden arındırılarak ve anonimleştirilerek analiz çalışmalarında ve sonuçları ise sağlık personeline karşı gerçekleşen şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla kullanılabileceği” hükmüne yer verilmiştir.

                Bu doğrultuda;

  1. Son 5 yılda “Beyaz Kod” çerçevesinde yapılan başvuru sayısı kaçtır? Bu başvuruların yıllar itibariyle dağılımı nasıl şekillenmiştir?
  2. Başvuruların çalışılan sağlık kuruluşuna göre dağılımı nedir?
  3. Başvuran sağlık çalışanlarının görev dağılımı nedir?
  4. Sağlık Bakanlığı tarafından mevzuat kapsamında verilen hukuki yardım sayısı kaçtır?
  5. Başvuruya konu eylemler hakkında açılan dava sayısı nedir?
  6. Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilen başvurulara ilişkin davalarda kesinleşen karar sayısı ile karar içeriği nedir? Kaç dava beraat, kaç dava ceza ile sonuçlanmıştır?
  7. Beyaz Kod ile ilgili Genelgede; “Bu bilgilerin kişisel bilgilerden arındırılarak ve anonimleştirilerek analiz çalışmalarında ve sonuçları ise sağlık personeline karşı gerçekleşen şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla kullanılabileceği” hükmü yer almasına rağmen, son yıllarda Beyaz Kod verilerinin açıklanmamasının gerekçesi nedir?
  8. Sağlık Bakanlığı ile ilgili her türlü sorun, şikayet, öneri ve taleplerin iletilebilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) kurulmuştur.

               SABİM’e 2020 Ocak-2022 Temmuz tarihleri arasında yapılan başvuru sayısı kaçtır? Bu başvuruların başlıklarına göre (sorun, şikayet, öneri, talep vb.) dağılımı nedir? SABİM başvuruları doğrultusunda hakkında soruşturma açılan, dava açılan, ceza alan sağlık çalışanı sayısı kaçtır?

  • SABİM’e tehdit, küfür ve hatta öldürme tehdidi içeren başvurular yapılmış mıdır? Bu şekilde şiddete yönelik başvurular var ise; kaç kişi için suç duyurusunda bulunulmuştur, ne tür işlem yapılmıştır? Tehdit edilen doktorlara ilişkin koruma tedbiri alınmış mıdır?
 grafiktasarım
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.