enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpdenizli haberdenizlikazaiyi partideva partisitdp
DOLAR
34,4243
EURO
36,3027
ALTIN
2.849,13
BIST
9.400,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
18°C
Denizli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
20°C

Attouda’nın tarihi 5 asır daha geriye uzandı

Attouda’nın tarihi 5 asır daha geriye uzandı
talip gsm
26.08.2023 11:44
A+
A-

PAÜ Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, Attouda (Attuda) Antik Kenti’nde yapılan yüzey araştırmaları sonucunda MÖ. 2. yy olduğu tahmin edilen antik kenti geçmişinin arkeolojik verilerle MÖ. 7.yy uzandığını tespit ettiklerini açıkladı.

15. Sarayköy Tarım ve Kültür Festivali 3. gününde yönünü ilçenin turizmde destinasyon merkezi olmaya aday olan Hisar Mahallesi’nde bulunan Attuda Antik Kenti’ne çevirdi.


Attuda Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması ve tanıtılması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle PAÜ Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı başkanlığında çalışmalar devam ediyor.


Helenistik dönemden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan, yaşamın hala devam ettiği Attuda Antik Kenti, Sarayköy festivalinin olmazsa olmazları arasında yerini aldı. 15. Sarayköy Tarım ve Kültür Festivali’nin 3. gününde “Attuda Antik Kenti’ni Keşfet” adı altında etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi uzman Arkeolog Fatma Tavlı, Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, Attuda Antik Kenti Yüzey Araştırma Ekibi, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

UNESCO’ya dahil edilebilecek olan bir köy
Samimiyetin ve tarihi konuşmaların iç içe yer aldığı etkinliğin ilk konuşmasını yapan Bilge Yılmaz Kolancı, antik kentteki çalışmalarla ilgili önemli bilgiler verdi. Kolancı, “2021 yılından bu yana Pamukkale Üniversitesi adına Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izniyle ekibimizle burada bir çalışma gerçekleştiriyoruz. 37 kişilik bilimsel araştırma ekibimiz var. Bu çalışmalar özellikle Pamukkale Üniversitesi ve Sarayköy Belediyemiz tarafından destekleniyor. Bu çalışmalara bu güne kadar verdikleri destekten dolayı Sarayköy Belediye Başkanımız Ahmet Necati Özbaş’a çok teşekkür ediyoruz. Başkanımızın desteği olmasa bugüne kadar bu kadar ilerleyemezdik. Bilimsel platformlarda Attuda deyince artık herkes biliyor. İsmi duyulmaya başladı. Bizim yaptığımız çalışmalarda arkeoloji ön planda olması lazım ama biz turizm potansiyeli başlaması açısından da bakıyoruz. Bir an önce bu köyde bir geri dönüşüm, tersine göç başlamasını, terk edilen evlerde insanların tekrardan yaşamasını istiyoruz. Umarım UNESCO’ya dâhil edilebilecek olan bu köyü bir an önce eski ihtişamına kavuştururuz diyorum” dedi.

“Kentin geçmişinin 500 yıl daha geriye uzandığını tespit ettik”
Antik kentin geçmişinin derinleştiğini aktaran Kolancı, “Attuda Antik Kenti tarihi geçmişi bilimsel araştırmalarda MÖ. 2.yy ulaşıyordu. Ancak arkeolojik verilerle biz bunun MÖ. 7.yy uzandığını gördük. Yani kentin geçmişinin 500 yıl daha geriye uzandığını tespit ettik. İlerleyen dönemlerde burada bir kazı çalışması başlatılırsa kentin geçmişini MÖ 2000’lere kadar uzandığını keşfedebiliriz. Şu anki verilerle MÖ. 7yy kadar indik. İlerleyen dönemlerde amacımız kazı başvurusu yapmak ve belli alanlarda özellikle evlere hiç dokunmadan toprak alanlarda kazı yapıp hem antik dönem tarihi eserleri ortaya çıkarmak hem de tescilli yapılarımızı restorasyonunu yapıp gelecek kuşaklara aktarmak. Bu yıl bizim yüzey araştırmasında son senemiz. Seneye kazı başvurusu yapacağız. Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığımız uygun görürse burada bir kazı çalışmasına başlayacağız” diyerek önemli notlarını paylaştı.
Konuşmaların sonunda ilçe protokolü ve misafirler antik kenti gezdi. Gezi sırasında Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, misafirlere yerleşke ile ilgili bilgiler verdi.

 grafiktasarım
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.